środa, 16 kwietnia 2014

Babka karbowana z rumem.






Babka karbowana z rumem.

Składniki :
25 dkg miękkiej margaryny
25 dkg cukru
4 jajka
38 dkg mąki
5 łyżek mleka
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki rumu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olejek cytrynowy
polewa :
15 dkg cukru pudru
2 łyżki rumu   
Sposób wykonania :
Margarynę utrzeć na pienistą masę, dodać cukier, sól i dalej ucierać. Następnie wbijać po 1 jajku, cały czas ucierając. Wlać letnie mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać, dodać na końcu do utartej masy, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać olejek cytrynowy, wymieszać i wylać do przygotowanej foremki karbowanej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Do drugiej części wlać rum, wsypać przesiane kakao i wymieszać. Wylać na wierzch jasnego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180-190 C ) i piec przez około 70 minut. Zaraz po upieczeniu wstrząsnąć foremką z ciastem np. upuścić z niewielkiej wysokości około 10-15 cm. Odstawić do wystygnięcia. Po ostygnięciu wyjąć z formy i oblać przygotowanym lukrem. Cukier puder wymieszać z rumem, oblać zimną babkę i pozostawić do zastygnięcia polewy. 
 Do ciasta możemy dodać również kandyzowane daktyle,imbir lub inne owoce. Ja dodałem około 10 dkg kandyzowanego imbiru  i babeczka była pyszna.  :-))

Rada : Ciasto będzie wyjątkowo smaczne i aromatyczne jeśli upieczemy je 2-3 dni wcześniej, zawiniemy w folię aluminiową i pozostawimy tak przez te kilka dni. Polecam.

                                                          Smacznego ! 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz