niedziela, 9 marca 2014

Ryby - kilka praktycznych porad.






Ryby - kilka praktycznych porad.

 Solone śledzie będą delikatniejsze i mniej słone, jeśli do moczenia użyjemy świeżego mleka zamiast wody.

                               * * * * * * * * 
 Ryba nie rozpada się tak przy smażeniu, jeśli panierujemy ją mieszanką 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki ziemniaczanej.

                               * * * * * * * *
 Ryba podczas smażenia nie będzie pachnieć zbyt intensywnie i pozostanie chrupiąca, jeśli do panierki dodamy tartego parmezanu.
  
                              * * * * * * * *
 Najlepiej rozmrażać rybę w mleku nie będzie nieprzyjemnie pachnieć i uzyska delikatny smak.

                              * * * * * * * *
 Rybę przeznaczoną na galarety należy utrzymywać w piecu w stanie bliskim wrzenia, aby się nie zagotowała, bo będzie się kruszyć i rozpadać.

                              * * * * * * * *
 Ostry zapach ryby usuniemy obmywając ją wodą z dodatkiem octu. W trakcie gotowania możemy dodać trochę mleka. przed posoleniem rybę należy skropić sokiem z cytryny.

                              * * * * * * * *
 Świeża ryba ma bardzo czerwone skrzela, zwarte mięso i błyszczące oczy. Zanurzona w wodzie nie powinna wypłynąć na powierzchnię. Jeśli naciśniemy palcem jej mięso i pozostanie na nim ślad, to znaczy że ryba jest nieświeża.

                                                     

                       Pozdrawiam !

        
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz