niedziela, 9 marca 2014

Ryby - kilka praktycznych porad.






Ryby - kilka praktycznych porad.

Solone śledzie będą delikatniejsze i mniej słone, jeśli do moczenia użyjemy świeżego mleka zamiast wody.
                               * * * * * * * * 
Ryba nie rozpada się tak przy smażeniu, jeśli panierujemy ją mieszanką 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki ziemniaczanej.
                               * * * * * * * *
Ryba podczas smażenia nie będzie pachnieć zbyt intensywnie i pozostanie chrupiąca, jeśli do panierki dodamy tartego parmezanu. 
                              * * * * * * * *
Najlepiej rozmrażać rybę w mleku nie będzie nieprzyjemnie pachnieć i uzyska delikatny smak.
                              * * * * * * * *
Rybę przeznaczoną na galarety należy utrzymywać w piecu w stanie bliskim wrzenia, aby się nie zagotowała, bo będzie się kruszyć i rozpadać.
                              * * * * * * * *
Ostry zapach ryby usuniemy obmywając ją wodą z dodatkiem octu. W trakcie gotowania możemy dodać trochę mleka. przed posoleniem rybę należy skropić sokiem z cytryny.
                              * * * * * * * *
Świeża ryba ma bardzo czerwone skrzela, zwarte mięso i błyszczące oczy. Zanurzona w wodzie nie powinna wypłynąć na powierzchnię. Jeśli naciśniemy palcem jej mięso i pozostanie na nim ślad, to znaczy że ryba jest nieświeża.

                                                    Pozdrawiam !       
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz