sobota, 22 marca 2014

Rogaliki francuskie z nadzieniem wiśniowym.






Rogaliki francuskie z nadzieniem wiśniowym.

Składniki :
1 kg ciasta francuskiego ( może być mrożone )
1 i 1/2 szklanki konfitury wiśniowej
6 łyżki wiśniówki
4 łyżki mleka
2 żółtko
10 łyżek ziaren sezamu lub brązowego cukru
Sposób wykonania :
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy. Pociąć na trójkąty. Konfiturę wiśniową wymieszać z alkoholem. Nałożyć ją na każdy trójkąt tuż przy podstawie trójkąta. Trójkąty ciasta ciasno zwijać, zaczynając od podstawy. Rogi zawinąć do środka formując rogaliki. Rogaliki przełożyć na blaszkę do pieczenia ciast ( nie smarować tłuszczem ). W miseczce żółtka wymieszać z mlekiem. Posmarować wszystkie rogaliki smarówką z żółtek i mleka oraz posypać ziarnem sezamu lub brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200 C około 20-25 minut na złoty kolor.
Rogaliki te przyrządza się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli mamy mrożone ciasto francuskie.

Pamiętaj : Aby nasze ciasta były wysokiej jakości i zawsze się nam udawały korzystajmy tylko z wysokiej jakości produktów. 

                             Smacznego !    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz