środa, 26 marca 2014

Pyszne babeczki ponczowane.






Pyszne babeczki ponczowe.

Składniki :
0, 75 l mleka
15 dkg cukru
18 dkg margaryny
7, 5 dkg drożdży
10 żółtek
1 całe jajko
cukier waniliowy
szczypta soli
mąka pszenna ( ile zabierze, około 1 kg )
otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy
szczypta kurkumy jeśli mamy
Około 20 dkg kremu cytrynowego  - dekoracja
polewa czekoladowa                        - dekoracja 
Sposób wykonania :
Zrobić w misce rozczyn z mleka, połowy cukru, drożdży i mąki. Konsystencja tego rozczynu powinna być taka jak kwaśna śmietana. Mleko oczywiście podgrzewamy do około 35 C, aby nam ciasto szybko wyrosło. Gdy rozczyn trochę nam podrośnie podajemy do niego wymieszane i odrobinę podgrzane żółtka, jajko, resztę cukru, otartą skórkę z cytryny, sól, kurkumę , cukier waniliowy. Dodać przesianą mąkę ile zabierze ciasto. Ciasto powinno być dość rzadkie, takie aby dało mam się szprycować przez worek. Na końcu dodajemy roztopioną margarynę i jeszcze trochę mąki ale nie za dużo, pamiętajmy aby ciasto nie było za sztywne ! Powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Małe foremki karbowane ( takie jak na babeczki kruche ) smarujemy dokładnie tłuszczem. Nakładamy do nich gotowe ciasto 2/3 ich wysokości. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy nasze babeczki wyrosną , czyli zrównają się prawie z wysokością foremki ,wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i odpiekamy na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy ,aby były całkiem zimne i ponczujemy je całe w cytrynowym ponczu. Wrzucamy je do miski z ponczem najpierw jedną później drugą stroną , wyjmujemy na sitko, aby nadmiar ponczu odciekł. Układamy na czystej desce, dekorujemy kremem cytrynowym lub innym i kropimy polewą czekoladową. Najlepiej smakują świeże tuż po zrobieniu.
Są dość pracochłonne ale są pyszne, polecam ten przepis. :-)

Jeśli masz jakieś pytania napisz, odpowiem.

                                           Smacznego      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz