wtorek, 25 marca 2014

Placki ziemniaczane nadziewane mięsem.







Placki ziemniaczane nadziewane mięsem.

Składniki :
Ciasto na placki :
1 kg dużych ziemniaków
2 jajka
1 średnia cebula
5 łyżek mąki pszennej ( może być kukurydziana )
sól
pieprz czarny
10 łyżek oleju do smażenia
szczypta suszonego majeranku
Nadzienie :
50 dkg mielonego mięsa np. łopatki
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz mielony czarny
dekoracja
kilka listków zielonej sałaty   
2 dojrzałe czerwone pomidory 
Sposób wykonania :
 Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno posiekać lub także zetrzeć na tarce. Do utartych ziemniaków ( Gdy w ziemniakach jest dużo wody możemy ją odlać ) dodać jajka,
cebulę ,mąkę , sól, pieprz, majeranek  do smaku i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto ziemniaczane, formować niezbyt duże okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 
Do mielonego mięsa dodać posiekaną lub startą na tarce cebulę , posiekany drobniutko czosnek, jajko, bułkę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować nieduże płaskie, okrągłe kotleciki. Trochę mniejsze od naszych placków ziemniaczanych. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie pomiędzy dwa ziemniaczane placki włożyć jeden kotlet i zapiec w żaroodpornej brytfannie kilkanaście minut. Po upieczeniu gorące placki ułożyć na listkach zielonej sałaty, ozdobić plasterkami pomidora, można także polać ketchupem jeśli lubimy.

                                                  

                                                    Smacznego !    
 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz