niedziela, 16 marca 2014

Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.




Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.

 Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki kulinarnej i powszechnie uważanej za najlepszą nalewkę- słynnej dereniówki. Kto próbował ten wie o czym piszę. Można go również kisić, marynować i przyrządzać jak oliwki-smakuje wybornie. Do chwili obecnej można czasami w starych zapuszczonych parkach natknąć się na tą wyjątkową roślinę a co najważniejsze ciągle owocującą. Egzemplarze te są niezwykle cenne i stanowią bazę wartościowego materiału rozmnożeniowego. Wymagania Najlepiej czuje się na stanowiskach w pełnym słońcu, w półcieniu trochę słabiej owocuje. Bardzo dobrze rośnie na glebach średniej jakości z dużą zawartością wapnia, nie lubi gleb zbyt podmokłych i zimnych. Dereń jest całkowicie odporny na najcięższe mrozy i długotrwałe susze. Nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych, jest wyjątkowo odporny na choroby. W celu lepszego wzrostu i zwiększenia plonowania można go zasilać przerobionym obornikiem lub kompostem. W plonowanie wchodzi w 3-4 roku życia i owocuje co roku z tą samą intensywnością. Rośnie w formie niewysokiego drzewka lub krzewu do 5 metrów wysokości. Średni plon z jednej sztuki to 20-80 kg owoców, rekordowe plonowanie to nawet 150 kg owoców. Są roślinami niezwykle długowiecznymi, mogą rosnąć i owocować nawet przez 150 lat ! Bardzo dobrze znoszą cięcie i nadają się do zakładania jadalnych żywopłotów, ale uwaga nie należy ich ciąć zima i wiosną gdyż gałązki przycięte bardzo płaczą sokiem. Najlepiej to robić jesienią po zbiorze owoców. Surowcem do wyrobu przetworów są owoce, zawierające bardzo dużo witaminy C i kwasów organicznych. Dojrzewają od sierpnia do września i po całkowitym dojrzeniu smakują wyśmienicie przypominając w smaku śliwki. Soki i nalewki zbijają gorączkę i leczą przeziębienia. Surowcem zielarskim są młode liście i kwiaty, leczą biegunki i dolegliwości żołądkowe. Dereń jadalny jest ozdobą ogrodu z początkiem jesieni kiedy zaczynają dojrzewać duże, lśniące owoce koloru krwisto czerwonego, wtedy też zaczynają się ciekawie przebarwiać liście . Kwitnie bardzo wcześnie zaraz po leszczynie na przełomie lutego i marca. Drewno ma bardzo cenne, wyjątkowo twarde i wytrzymałe jako jedno z niewielu tonie po wrzuceniu do wody, co świadczy o jego wyjątkowej gęstości. W aptekach, sklepach a także na Allegro znajdziecie państwo mnóstwo wyciągów, preparatów i roślin z tamtego regionu świata, które mają ponoć zbawienne skutki w leczeniu wszelkich dolegliwości. Zapominamy natomiast o naszym rodzimym o wiele cenniejszym bogactwie. Ten zapomniany potencjał naszej rodzimej przyrody tak chętnie i często wykorzystywany przez naszych przodków czeka na powtórne odkrycie. Odkryj  więc jego uzdrowicielską moc ! 




 Tutaj znajdziesz kilka przepisów na przetwory z derenia :
http://zdrowybadyl.blogspot.com/2011/10/przetwory-z-dernia.html 

                                                                                      

           Pamiętaj : owoce = zdrowie !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz