niedziela, 23 marca 2014

Cielęcina z pomarańczami.






Cielęcina z pomarańczami.

Składniki :
1 kg świeżej cielęciny
4 pomarańcze
1 cytryna
2 łyżki płynnego naturalnego miodu
4 ząbki czosnku
1/4 litra bulionu
1 łyżka suszonego tymianku
pieprz
sól
Sposób wykonania :
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą. Powstałą mieszanką natrzeć całe mięso. Odstawić na kilkanaście minut. Pomarańcze umyć i sparzyć. Jedną pomarańczę pokroić w plastry ( posłuży nam do dekoracji ), a z reszty wycisnąć sok. Wymieszać z sokiem z cytryny.  Sokiem zalać cielęcinę. Odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki na 2-3 godziny. Następnie mięso wyjąć z zalewy, posypać pieprzem. Tymianek połączyć z płynnym miodem i nasmarować dokładnie całe mięso. Cielęcinę piec w żaroodpornym naczyniu około 1 - 1,4 godziny w piekarniku w temperaturze 180 C. Co pewien czas podlewać ją sokiem z pomarańczy i bulionem. Gotowe mięso pokroić na porcje polać bulionem, udekorować plasterkami pomarańcza. Można też przystroić zielonymi gałązkami tymianku. Podawać gorące np. do obiadu.

                                             Smacznego !    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz