czwartek, 27 marca 2014

Ciasteczka - amoniaczki.

 
Ciasteczka - amoniaczki.

Składniki :
50 dkg mąki
12 dkg cukru pudru
8 dkg margaryny
1 jajko
2 żółtka
1 dkg amoniaku
1 cukier waniliowy
1/8 l mleka
1 jajko          - do smarowania
10 dkg cukru kryształu   - do posypania



Sposób wykonania :
 Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać cukier puder, amoniak, margarynę. Wymieszać z mąką , tłuszcz posiekać nożem. Dodać jajko, żółtka, cukier waniliowy i tyle mleka aby ciasto dało się zagnieść. Nie powinno być ani za twarde ani za wolne. Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremkami ciastka np. gwiazdki, serduszka itp. Posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem grubym. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i od piec w piekarniku w temperaturze 180 C na jasno złoty kolor.

                                              
                                              Życzę udanych wypieków !


     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz