sobota, 15 marca 2014

Boczek z papryką.






Boczek z papryką.

Składniki :
1 i 1/2 kg surowego boczku
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
kilka ząbków czosnku
sól
Sposób wykonania :
Boczek umyć zimną wodą i osuszyć.Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę ( lub drobno posiekać i łyżką zgnieść ) solą , mieloną papryką ostrą i słodką . Zawinąć ciasno w aluminiową folię i odstawić na noc. Następnie włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w temperaturze 170 C przez około 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu nie odwijać aż do przestygnięcia. Po przestygnięciu usunąć folię i pokroić w cienkie plastry.
Boczek możemy również natrzeć przyprawą np. Vegetą.

                                                        Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz