sobota, 29 marca 2014

Babka wielkanocna z ananasem.






Babka wielkanocna z ananasem.

Składniki :
20 dkg miękkiej margaryny lub masła
4 jajka
17 dkg cukru
10 dkg suszonych fig
12 dkg kandyzowanego lub z puszki ananasa
25 dkg mąki pszennej
12 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta lub mąka do obsypania formy
1 opakowanie polewy cytrynowej   - dekoracja
2 łyżki posiekanych pistacji   - dekoracja
Sposób wykonania :
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę lub masło utrzeć na pienistą masę. Utarte żółtka z cukrem dodać do utartego tłuszczu, wymieszać. Ananasy i figi pokroić na małe kawałki, kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji. Dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać przez sitko. Ubite białka dodawać na przemian z przesianą mąką do ciasta i lekko wymieszać na jednolitą masę. Formę z kominem wysmarować dokładnie i dość grubo tłuszczem, obsypać bułką tartą lub mąką. Wylać gotowe ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu babkę wystudzić, wyjąć z formy, obląć polewą cytrynową i udekorować kawałkami ananasa i posiekanymi pistacjami. Odstawić do wystygnięcia polewy. Babka będzie ładnie wyglądać gdy ze wszystkich stron zrobimy stróżki z polewy. Tak udekorowana doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole i nie tylko. :-)

                                                    Smacznego !      
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz