piątek, 14 marca 2014

Babka karbowana z bananami.

Babka karbowana z bananami.

Składniki :
12,5 dkg mąki żytniej
15 dkg mąki pszennej
8 dkg masła
4 jajka
75 g kwaśnej śmietany ( 12 % )
3 dojrzałe banany
24 dkg ciemnego cukru ( trzcinowy )
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja
15 dkg cukru pudru - lukier
sok z 1 cytryny - lukier 
Sposób wykonania :
Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać resztę ciemnego cukru, cukier waniliowy, a następnie wbijać po 1 jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto ją upiec na święta wielkanocne, polecam.

                                                Życzę smacznego !   

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz