piątek, 21 marca 2014

Babka karbowana miksowana.






Babka karbowana miksowana.

Składniki :
25 dkg margaryny
20 dkg cukru
4 jajka
40 dkg mąki
10 dkg mąki ziemniaczanej
15 dkg mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
10 dkg mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane )
zapach cytrynowy
2 torebki polewy czekoladowej
Sposób wykonania :
Wszystkie składniki wrzucić do miski, oprócz owoców kandyzowanych. Zmiksować mikserem około 3-4 minut na puszystą masę. Dodać owoce kandyzowane i delikatnie wymieszać. Następnie wylać ciasto do formy karbowanej ( najlepiej z kominem ), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub mielonymi migdałami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i piec 70 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę, lekko wstrząsnąć ( Podnieść formę i opuścić z niedużej wysokości około 10 cm na stół ). Pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną wyjąć z formy i całą oblać polewą czekoladową. Można posypać płatkami migdałowymi lub zrobić inną dekorację według uznania i wyobraźni. Czas przygotowania tej babki jest bardzo krótki i nie wymaga dużo wysiłku.

                                      Smacznego !     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz