środa, 19 lutego 2014

Schab z warzywami.






Schab z warzywami.

Składniki :
1 kg wędzonego schabu bez kości
1 główka kapusty włoskiej  ( około 1 kg )
2 marchewki
2 średnie cebule
1 por
2 listki laurowe
10 goździków
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
5 dkg orzechów włoskich
5 dkg masła lub margaryny
sól
Sposób wykonania :
Cebulę obrać, pokroić w plastry. Marchewkę i por oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Schab opłukać, osuszyć. Mięso, cebulę, marchew, por, listki laurowe i 5 goździków włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować na niedużym ogniu około 40 minut. Kapustę wyczyścić , opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na ćwiartki i poszatkować. Musztardę rozetrzeć z miodem. Mięso wyjąć z wywaru i trochę ostudzić. Wierzch ponacinać w rąby na głębokość około 4 mm, naszpikować goździkami. Posmarować miodową mieszanką, włożyć na blaszkę i wsunąć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 C, przez  20 minut. Po upieczeniu, odstawić na 10 minut.
Wywar pozostały z mięsa przecedzić do garnka. Włożyć pokrojoną kapustę i gotować 15-20 minut. Następnie kapustę odcedzić. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni, podsmażyć kapustę z posiekanymi orzechami. Przełożyć na przygotowany wcześniej półmisek, na wierzchu umieścić pokrojone w plastry mięso.

                                              Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz