sobota, 22 lutego 2014

Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko.

                                      




Składniki :
0,25 ml mleka  ( 1 szklanka )
Worek i końcówka do nadziewania.
13 dkg cukru
13 dkg margaryny
4 całe jajka
7 dkg drożdży
1 szt. cukru waniliowego
sól
szczypta kurkumy
otarta skórka z cytryny
mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg )
60 dkg marmolady różanej
cukier puder  ( do posypania )
olej do smażenia około 1,5 l 

Sposób wykonania :
 Mleko podgrzewamy do około 35 C i wlewamy na miski. Do mleka wsypujemy połowę cukru oraz dodajemy drożdże i mieszamy,aby nam się cukier i drożdże rozpuściły. Następnie dodajemy trochę mąki i mieszamy wszystko razem. Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru, sól, cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu, dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce posypanej mąką , przygniatamy dłonią, aby je trochę z płaszczyć. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym i wilgotnym miejscu. Gdy nasze pączki już wyrosną , smażymy je z obu stron na złoty kolor  na rozgrzanym tłuszczu o temperaturze 140 C. Przestudzone nadziewamy marmoladą za pomocą foliowej tubki i specjalnej końcówki do nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !! :-)


Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy.

 Tutaj znajdziesz film wideo jak je wykonać : http://youtu.be/ikn22oJeUio
 

 Tubki i końcówki można kupić w internecie np. na Allegro.

 Rada : Marmolada musi być dość rzadka, aby dała nam się wycisnąć przez tubkę. Powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Gdy nasza marmolada jest zbyt gęsta należy ją rozrobić przegotowaną wodą lub sokiem owocowym.

                                             
Pięknie wyrosły :-)

Domowe pączusie, mniam, mniam !





   Życzę udanych wypieków !

 
 



1 komentarz:

  1. Przepiękne :))
    Muszę się nauczyć "kulac " tak szybko jak ty.
    Mam z tym problem, zazwyczaj na spodzie robi mi się taki "wezelek "
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń