sobota, 22 lutego 2014

Kotlety mielone z pieczarkami.


Kotlety mielone z pieczarkami.

Składniki :
60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka )  
1 całe jajko
1 średnia cebula
10 dkg pieczarek
1 czerstwa bułka
przyprawa do mięsa mielonego
majeranek
pieprz
sól
3 gałązki zielonej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
6-8 dkg bułki tartej
olej do smażenia
Sposób wykonania :
 Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić, przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. Wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Natkę pietruszki opłukać i także posiekać na desce do krojenia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać całe jajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki tartej. Uformować 6 kotletów, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym.

 Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad. :-)

                                             

                       Smacznego !


 

2 komentarze:

  1. Smakowite te kotlety. Nie dodawałam pieczarek do masy mięsnej, ale chętnie wypróbuję. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować, są pyszne. A jak jeszcze polejemy je sosem grzybowym to dopiero wtedy smakują wyśmienicie ! Również gorąco pozdrawiam i życzę smacznego ! :-))

      Usuń