sobota, 15 lutego 2014

Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny.


Kiwi - wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny.

 Jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę E oraz te z grupy B. Kiwi ma także dużo potasu, cynku i magnezu.
 Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia układ odpornościowy, korzystnie wpływa na układ krwionośny. Zawarte w nich substancje mają zdolność naprawiania uszkodzonego kodu DNA, co znacznie obniża ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów ! Kiwi nawet długo przechowywane, nie traci swoich wartości odżywczych, w tym witaminy C, która zazwyczaj dość szybko ulega utlenieniu.



 Uwaga, kiwi zawiera enzymy, które mogą wywoływać alergię , szczególnie u osób uczulonych na owoce papai lub ananasa. 
                                              
                                              
                      Pozdrawiam.


  

1 komentarz:

  1. O, bardzo lubię kiwi! Miło czytać, że jedzenie wychodzi na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń