sobota, 15 lutego 2014

Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ?

Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ?

 Glukoza, zwana cukrem gronowym, jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas węglowodany, przed wchłonięciem w jelicie cienkim, są rozkładane na jednocukry (głównie są to glukoza i fruktoza), wraz z krwią z jelit wędrują do wątroby, z fruktozy wytwarzana jest glukoza i to ona jest jedynym krążącym w naszej krwi cukrem. Wykorzystywana jest głównie w procesach energetycznych (z 1 grama glukozy organizm może uzyskać ponad 4 kilokalorie energii), jest niezbędna do utrzymywania ciepłoty ciała, pracy organów wewnętrznych i mięśni, podczas pracy fizycznej. W związku z faktem, że komórki mózgu i czerwone krwinki jako jedyne -źródło energii traktować mogą właśnie glukozę, podczas gdy inne tkanki swoje potrzeby energetyczne mogą zaspokajać np. związkami lipidowymi, konieczny jest mechanizm utrzymania stałego stężenia glukozy we krwi. Regulacja ta zachodzi przy użyciu hormonów wydzielanych przez trzustki - insuliny i przeciwnie do niej działającego glukagonu.
Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych. 
Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację.
Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną.
Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki.

Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii i nie będziemy czuć się osłabieni, np. na wiosnę. 

Warto ją mieć w swojej kuchni !

                                                Pozdrawiam gorąco !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz