sobota, 8 lutego 2014

Ciasto biszkoptowe " Camargo "


Ciasto biszkoptowe " Camargo "

Składniki :
17 żółtek
3 całe jajka
22 dkg cukru
20 dkg margaryny ( np. Palma )
22 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania : 
 Żółtka i całe jajka ubić na ciepło ( np. na prze lub malutkim ogniu ) wraz z cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie już ubita ( ma mieć około 35-40 C ) zdjąć z pary lub ognia i dalej ubijać, aż do z chłodzenia. Margarynę roztapiamy na niewielkim ogniu tak aby tylko się nam roztopiła i miała płynną konsystencję. Nie wolno jej zagotować !! Następnie wlewamy ją po woli małym strumieniem do ubitej masy jajecznej i mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy na sitko. Bierzemy sitko z mąką i stopniowo przesiewamy mąkę wprost do masy biszkoptowej cały czas delikatnie mieszając, uważając, aby nie zrobiły nam się grudki. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyścielonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 200 C. Z tego ciasta możemy robić blaty biszkoptowe, krążki tortowe lub po prostu małe biszkopciki, które po upieczeniu możemy przekładać np. marmoladą lub kremem. Jest to dość drogie ciasto ponieważ zabiera dużo jajek, ale jest bardzo dobre i słodkie. 
 Polecam ten wypróbowany przepis.

                                               

                   Życzę udanych wypieków !


   

3 komentarze:

  1. Skomplikowany przepis jest wiele tanszych i łatwiejszych

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, 17 żółtek. Jest to dość drogi przepis, ale bardzo dobry.

      Usuń