sobota, 25 stycznia 2014

Sałatka wielowarzywna do obiadu.


Sałatka wielowarzywna do obiadu.

Składniki :
1/2 kg kalafiora
1/2 kg cebuli
1/2 kg pomidorów zielonych
1/2 kg marchewki
1/2 kg papryki czerwonej
1/2 kg ogórków kiszonych 
pieprz
ziele angielskie
suszony koper
czosnek
Na zalewę :
1 litr wody
1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej )
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób wykonania :
 Kalafiory podzielić na małe różyczki, obraną cebulę i marchew pokroić na plasterki. Warzywa wraz z całymi paprykami blanszować przez 5 minut. Następnie z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ogórki i pomidory pokroić na krążki. Warzywa wymieszać wszystkie razem. Przygotować zalewę z podanych składników. Do każdego słoika dodać obrany ząbek czosnku, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i 1 gałązkę suszonego koperku. Wyparzone słoiki napełnić mieszanką warzywną i zalać gorącą zalewą , tak aby warzywa były całkiem przykryte zalewą. Słoje zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 95 C. 

                                                                                               

                             Życzę Smacznego ! 



 

2 komentarze:

  1. przepadam za taką sałatką, wgl cały obiadek z Twojego talerzyka bym zjadła, nawet o tej porze, pozdrówcia Krzysiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za pozdrowienia,również życzę dużo zdrowia,bo ono jest przecież najważniejsze ! :-)
      Ps. Obiadek ten był pyszny,na samą myśl o nim mi ślinka cieknie ! ;-)

      Usuń