piątek, 17 stycznia 2014

Keks w czekoladzie.

Keks w czekoladzie.

Składniki :
20 dkg masła lub margaryny                    ( masło jak i pozostałe składniki
17 dkg cukru                                                    powinny mieć temperaturę pokojową )   
4 duże jajka
20 dkg mąki
10 dkg mielonych migdałów
1 cukier waniliowy
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
1/2 torebki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
10 dkg suszonych daktyli
15 dkg mieszanki bakaliowej 
5 dkg kandyzowanych wiśni
20 dkg polewy czekoladowej     ( do dekoracji )
tłuszcz do smarowania formy
Sposób wykonania :
Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować  tłuszczem. Wlać ciasto do formy ,wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy,migdały itp. 

                                                                                       Smacznego !     

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz