środa, 1 stycznia 2014

Frytki z dodatkiem przypraw.


Frytki z dodatkiem przypraw.

Składniki :
0,5 kg  ziemniaków   ( najlepiej dużych )
sól
olej   ( do smażenia )
przyprawa do frytek   ( lub do ziemniaków )
Sposób wykonania :
 Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w paski o grubości około 1 cm. Olej wlać na patelnię ( lub frytkownicy ) i podgrzać. Pokrojone frytki wsypać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Co kilka minut mieszamy, aby się nam równo zarumieniły. Usmażone wyjmujemy z tłuszczu solimy i doprawiamy przyprawą do smaku. Podajemy gorące. 
Olej który nam zostanie po usmażeniu, studzimy zlewamy do słoika i wkładamy całkiem zimny do lodówki. Możemy go ponownie użyć do smażenia potraw. 


                                                                           
                         Smacznego !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz