piątek, 17 stycznia 2014

Faworki ( chrust ) na karnawał.




Faworki  ( chrust )

Składniki :
40 dkg mąki pszennej
7 łyżek gęstej śmietany
6 żółtek
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
70-80 dkg tłuszczu lub oleju do smażenia  ( np. Planta )
10 dkg cukru pudru do posypania
Sposób wykonania :
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek, dodać do niego żółtka, śmietanę , sól oraz spirytus, połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić wałkiem. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub ostrym nożem w paski o szerokości około 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na 3-4 cm i przewinąć przez ten otwór jeden z końców. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 150-160 C, jeśli nie mamy termometru  wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta i sprawdzamy, czy od razu zaczyna się smażyć. Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z tłuszczu  ( np. widelcem ) i układamy na bibule lub kuchennym ręczniku, aby odciekł nadmiar tłuszczu. Po całkowitym ostudzeniu i osączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Następnie układamy na kloszu lub płaskim talerzu w piramidkę.
 Jest to przepis z mojej bardzo starej książki , ale jest bardzo dobry. Polecam go wszystkim smakoszom faworków. Można też z niego zrobić róże karnawałowe.

                                                                                                


 Rada - Gdy na naszych faworkach jest zbyt dużo mąki możemy ją zmieść za pomocą pędzelka, aby nam nie kipiały faworki podczas smażenia.
Najlepiej jest smażyć w wysokim rondlu ponieważ tłuszcz nie będzie nam wtedy kipieć.
 

                                                                                         

                         Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz