niedziela, 26 stycznia 2014

Biszkopt ciemny - czekoladowy.

Biszkopt ciemny - czekoladowy.

Składniki :
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki     (tortowej, krupczatki )
1 łyżka ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania :
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyścieloną papierem     ( może być papier śniadaniowy ) blaszkę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 20-30 minut.
Gdy nasze ciasto jest już upieczone wykrawamy je z formy i odkładamy do przestygnięcia.
Biszkopt jest puszysty i delikatny. Polecam ten przepis.

                                                                          Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz