sobota, 21 grudnia 2013

Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy.




Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy.

Składniki :
Ciasto :
15 dkg miodu
4 żółtka
4 czubate łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
15 dkg pełnej mąki z orkiszu
4 białka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masło do smarowania formy
Dekoracja :
7-8 dojrzałych gruszek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
375 ml mleka
3 łyżeczki miodu
4 dkg mąki pszennej
15 dkg śmietany
3 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania :
 Ciasto : Żółtka ubić na puszystą masę z 4 łyżkami wody, miodem, kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę i ubitą pianę dodawać stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm )  wysmarować dokładnie masłem, napełnić ciastem i wyrównać łyżką. Piec w piekarniku około pół godziny w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i przestudzić. 
 Dekoracja : Gruszki obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody z miodem i sokiem z cytryny. Następnie gruszki wyjąć z wody i odsączyć. Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut. Masę nałożyć na spód tortu i wyrównać. Połówki gruszek ułożyć natychmiast na jeszcze ciepłej polewie i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią nasz torcik i posypać migdałami. Płatki migdałowe możemy lekko zarumienić wcześniej w piekarniku.

                                                          

                         Smacznego !


       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz