poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką.








Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową.

Składniki :
Ciasto :
1 kostka margaryny ( 25 dkg )
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa :
50 dkg sera
1/2 kostki masła ( 10 dkg )
1 jajko
1 budyń  o smaku śmietankowym
1/2 szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń ( połówki )
Piana bezowa :
5 białek
1 szklanka cukru
Sposób wykonania :
Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń i chwilkę mieszamy. Kawałek ciasta kruchego ( 1/4 ) wkładamy do lodówki ,aby nam dobrze stężało. Pozostałe ciasto wałkujemy i wyścielamy nim spód blaszki. Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto i równo rozsmarowujemy. Na ser układamy odsączone połówki brzoskwiń w niewielkich odstępach. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Pianę bezową  wykładamy na ser z brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy  je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka ciasta możemy dodać kakao,wtedy będziemy mieć kolorowy sernik :-) Pieczemy w  temperaturze 180 C około 45 minut.

                                                              Smacznego !
        

4 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki, na święta robiłam z karmelizowanymi jabłkami p.Pawła(,kuchnia lidla,), wyszedł równie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten też jest pyszny i słodki,można go zrobić także z truskawkami,mogą być takie odsączone z kompotu. :-)
    Pozdrawiam cieplutko !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje ! W tym roku zrobiłem 2 sztuki na święta i już się kończy! :-))

      Usuń