sobota, 23 listopada 2013

Przepis na puszysty biszkopt.





 Puszysty biszkopt na torty lub ciasta.

Składniki :
Biszkopt jasny :                                         Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) :
5 jajek                                                         5 jajek
5 łyżek cukru                                              5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej                                3 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia              2 łyżki kakao
                                                                    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania :
 Oddzielić białka od żółtek, białka ubić w misce na sztywno. Następnie dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy. Żółtka rozbijamy ( np. widelcem ) i wlewamy do białek ubitych z cukrem, delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko ( jeśli robimy biszkopt czekoladowy dodajemy również kakao i przesiewamy wszystko razem). Na końcu wsypujemy mąkę i krótko mieszamy, aby się nam ładnie połączyło. Wylewamy na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem, równo smarujemy i pieczemy w temperaturze 200 C około 20 minut.
Na jeden tort potrzebujemy 3 takie krążki, możemy upiec 2 jasne i 1 czekoladowy krążek. Czekoladowy dajemy wtedy do środka tortu, ładnie wygląda po przekrojeniu go !



Rada : Możemy dodać do naszego biszkoptu odrobinę kurkumy ( około 1/4 łyżeczki ) aby ciasto miało bardziej żółty kolor. 

                                                                                                                                             SMACZNEGO !


 
  

7 komentarzy:

  1. zrobię koniecznie, bo już od dawna szukam TEGO jedynego przepisu, może to będzie właśnie TEN ? :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę się cieszył jak to będzie właśnie ten. ;-))
      Jeśli będzie zbyt puszysty następnym razem można dodać odrobinę więcej mąki. :-))

      Usuń
  2. oki, na pewno jeszcze w tym tygodniu wypróbuję, bo już nie mogę się doczekać :)))), pozdrówcia !

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest świetny przepis, stary jak świat. Biszkopt zawsze wychodzi. Ja dodaję jeszcze trochę wody, nie jest wtedy za suchy.

    OdpowiedzUsuń
  4. napewno wyprobuje....

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia,również ciepło pozdrawiam i życzę miłych i pogodnych świąt ! Biszkopt jest na prawdę bardzo dobry. :)

      Usuń