środa, 13 listopada 2013

Domowy krem do kremówki.


Krem na kremówkę.

Składniki :
1 litr mleka
20 dkg cukru
30 dkg mąki pszennej
7 świeżych jajek
1 cukier waniliowy
Olejek waniliowy lub arakowy
Sposób wykonania :
 Cukier wymieszać z jajkami, następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować i gorące wlać do wcześniej przygotowanej masy. Postawić na niedużym ogniu, gotować około 5 minut, ciągle mieszając, aby się krem nie przypalił. Pod garnek możemy podłożyć blaszkę , aby zapobiec przypalaniu się naszego kremu. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy i dodajemy cukier waniliowy oraz olejek waniliowy lub arakowy. Dokładnie mieszamy i przekładamy 
( dwa blaty francuskie ) gorącym kremem.  Z góry posypujemy cukrem pudrem. Kroimy ciasto na kwadraty lub prostokąty. 
 Do kremu możemy dodać odrobinę przyprawy kurkuma, wtedy nasz krem będzie bardziej żółty.

                                                                                                                Smacznego !


  

1 komentarz: