poniedziałek, 28 października 2013

Udka pieczone z kurczaka.


Udka pieczone z kurczaka .

Składniki :
4 udka z kurczaka 
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny (mielony)
majeranek
sól
papryka czerwona ( mielona )
przyprawa do kurczaka
olej 
Sposób wykonania :
 Udka płuczemy w zimnej wodzie, następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą , solimy wrzucamy liście laurowe, oraz ziele angielskie i gotujemy, aż zmiękną. Należy gotować około 20 minut. Sprawdzamy czy są już ugotowane za pomocą widelca lub cienkiego patyczka. Gdy nakłujemy udko i przygnieciemy widelcem nie powinna wypływać z niego czerwona krew, wtedy jest ono dobrze ugotowane. Następnie odcedzamy je, wkładamy na rozgrzany tłuszcz posypujemy przyprawami (oprócz papryki ) i opiekamy z obu stron. Gdy nasze udka są już gotowe posypujemy czerwoną papryką. Do gotowania możemy też dodać warzywa np.  marchewka, pietruszka.

Rada : Paprykę mieloną zawsze dodajemy na końcu bo inaczej nam z czernieje, przypali się.

PAMIĘTAJ ! - Kurczak nie powinien być pieczony w zbyt wysokiej temperaturze. Z zewnątrz osiągnie wprawdzie ładnie zarumienioną skórkę, ale wewnątrz będzie łykowaty i suchy. Lepiej więc piec go dłużej, w temperaturze 180 C wówczas skórka będzie i tak rumiana a w środku będzie miękki i soczysty. Ładną ,złocistą skórkę można również uzyskać, jeżeli drób przed pieczeniem posmarujemy cieniutko śmietaną lub piwem.
                                                             

                         Smacznego ! 

  

3 komentarze:

  1. Brakuje mi w tym przepisie określenia, ile czasu należy gotować udka od momentu zagotowania wody oraz czy mowa o pieczeniu w piekarniku, czy smażeniu na patelni, jak i ile czasu należy piec/smażyć
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy gotować około 20 minut.Sprawdzamy czy są już ugotowane za pomocą widelca lub cienkiego patyczka. Gdy nakłujemy udko i przygnieciemy widelcem nie powinna wypływać z niego czerwona krew, wtedy jest ono dobrze ugotowane. Ja smażę na patelni,a le można też piec w piekarniku lub mikrofalówce.

      Usuń
  2. Popełniasz absolutnie niedopuszczalny błąd, jeśli to ma być mięso,a nie wywar z mięsa, czyli rosół. Aby ugotować wartościowe mięso, należy włożyć je NA WRZĄTEK, a nie zalewać zimną wodą ! Do zimnej wody wkładamy NA ROSÓŁ ! A tak w ogóle, gotowanie przed smażeniem/pieczeniem ...? Jakaś pomyłka, jak smażone to smażone, jak pieczone to pieczone, jak gotowane to gotowane...Oczywiście każdy przyrządza tak jak chce, jajko też można rozbić do patelni z wodą i ugotować....

    OdpowiedzUsuń