piątek, 25 października 2013

Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas )




Koncentrat do barszczu czerwonego ( zakwas ).

Składniki :
3 kg buraków czerwonych
sól
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny ( cały )
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
woda
Sposób wykonania :
 Buraki myjemy obieramy ze skórki, jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plastry grubości około 0,5 cm. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak, aby wszystkie zostały przykryte wodą , wsypujemy 1 płaską łyżkę soli na 1 litr wody i gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i mieszamy. Do wyparzonych słoików ( 0,75 ml ) wsypujemy 3 ziarna ziela, 7 ziaren pieprzu, oraz wkładamy po 1 listku laurowym. Następnie wkładamy do słoików plasterki buraków mniej więcej do połowy słoika i zalewamy je naszym sokiem z buraków do pełna. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu. Mamy gotowy koncentrat na zimę do czerwonego barszczu.



                                                                                    

                         Smacznego !    


 Tutaj znajdziesz krótki film przedstawiający cały proces wykonania :http://youtu.be/BK-npzzncX8


 


1 komentarz:

  1. Żeby zrobić koncentrat z buraka to trzeba sam sok zredukować co najmniej o 50% wtedy można nazwać go koncentratem

    OdpowiedzUsuń